Ali zaposliti šolanega ali priučenega natakarja?

15/05/2017

Značke: ,

šolan natakar

Žejen gost bo najbolj razočaran, če ne bo prejel tega, kar je naročil ali, če bo postrežena pijača slabo pripravljena in slabo postrežena.

Lastnik lokala pa bo zagotovo najbolj razočaran, če bodo razočarani njegovi gostje. Dober in izkušen natakar je pri kvaliteti lokala, ključnega pomena. Kaj naredi dobrega natakarja: izkušnje in/ali šolanje.

Ne glede na to kakšno gostinsko enoto vodite, nikoli ni dovolj res dobrih natakarjev. Se sprašujete kateri natakarji so boljši? Šolani ali tisti, ki so se stroke naučili sami skozi naporno delo?

Preberite si nekaj argumentov za zaposlitev enih in drugih.

 Šolani natakarji

Nekateri lastniki lokalov raje zaposlijo šolanega natakarja, saj je zanje pomembno znanje, ki ga nudijo tovrstne šole, predvsem pa so mnenja, da natakar, ki pride iz šole, ostaja v barskem žargonu” nedolžen” in brez slabih delovnih navad, kot so: preveč pijače natočene v kozarček, prevelika osredotočenost na napitnine, preveč odprta komunikacija z gosti…

 

Prav tako je veliko dobrih stvari, ki jih po mnenju poznavalcev šolanje nudi natakarjem:

•priložnost vaje z eksperimentalnimi pijačami

•učenje v okolju brez dodatnih pritiskov in zahtev in ne v realnem delovnem okolju, dokler zanje niso pripravljeni

•učenje mnogih receptov pijač in koktailov

•mnenje in svetovanje že šolanih in izkušenih natakarjev

 

Mnoge šole prav tako poskrbijo za svoje učence tudi po šolanju:

•priskrbitev prakse in možnosti za dodatne izkušnje

•dodatni tečaji o strežbi in o pristopu do strank

•pomoč pri pisanju življenjepisa in izkušenj

•pomoč pri iskanju prvih zaposlitev

 

Prednost šolanih natakarjev, po mnenju poznavalcev je ta, da si v realnem delovnem okolju, na že dobro bazično znanje, pridobijo še praktične izkušnje in večino dobro kombinirajo priučeno z izkušnjami, kar omogoča profesionalen pristop do strank, korektno postrežbo, nevsiljiv pristop do gostov,…

 

Natakarji samouki

Pogoj za dobrega natakarja ni šolanje. Večina dobrih natakarjev začne svoje delo na manj zahtevnih pozicijah znotraj gostinske enote in s časom, ko osvojijo prvo delo, napredujejo po delovni lestvici navzgor. Veliko izkušenj v tem primeru, si je mogoče pridobiti na podlagi opazovanja in seveda pomoči izkušenih natakarjev. Večina natakarjev tako oblikuje svojo delovno pot.

Dobra priložnost za pridobivanje izkušenj je tudi delo kot pomoč v šanku. Predpriprava pijač, kozarcev, kave, polnjenje hladilnikov, dvigovanje telefonov, rezanje limon…Sicer je to delo verjetno med najmanj zanimivimi in najmanj razburljivimi deli znotraj gostinske enote, pa vendar je to dober recept, da nekoč postaneš odličen samostojen natakar, saj dobro spoznaš pot od začetka priprave pijač do končnega izdelka.

Kratke poti, kako postati dober natakar čez noč, ni. Vsak postopek nadgradnje zahteva čas in predanost človeka ter veselje do dela. Nekdo, ki se odloči za delo natakarja, mora na prvem mestu dobro razmisliti ali je sposoben opravljati to delo, ali lahko dela z ljudmi,…in ali ga takšno delo veseli.

Strežba največkrat izgleda bolj zabavna, kot je dejansko, saj vključuje tudi veliko umazanega dela in napornih delovnih dni ter ponekod tudi noči ter napornih gostov,… pa vendar lahko posamezniku prinese veliko izkušenj, dobrih odnosov z ljudmi, sposobnost dobrega prepoznavanja in poznavanja različnih tipov ljudi ter dobre delovne navade.

 

Prednosti za lastnike lokalov, če zaposlijo natakarja samouka:

  • običajno večja odprtost in sproščenost pri komunikaciji (manj uraden prostop)
  • nekateri lastniki želijo sami oblikovati svoj kader in naučiti zaposlene dela tako, kot verjamejo, da bo najbolj optimalno za njihovo delovno okolje in natakar brez predhodnega znanja je večinoma zelo primeren za tak način dela.

Vsekakor pa je najbolj pomemebno, da se potrebe po strežnem osebju oceni na podlagi gostinske enote, ki jo posameznik vodi. Npr. formalna restavracija zahteva bolj formalno strežbo in je v tem primeru večinoma bojša zaposltev šolanega natakarja. Lokali s sproščenim vzdušjem in domačnim pristopom pa večkrat bolje umestijo v okolje nekoga, ki dela sproščeno, improvizira in se do gostov tudi vede manj formalno.

Odločitev je seveda vaša!