Vino malo drugače

07/09/2015

Značke: , , ,

wine

Slovenci ne moremo iz svoje kože. Vino nam predstavlja pijačo, ki nas spremlja na vseh praznovanjih, zabavah, romantičnih večerjah, da o kozarčku po kosilu sploh ne govorimo.

Že samo po sebi je vino dovolj, da zbudi naše brbončice, ki uživajo v sladkobi rumenega muškata ali v prijetni kislini cvička, v kombinaciji s kakšnimi drugimi sestavinami pa nas lahko zapelje v čisto nove dimenzije. Tukaj je nekaj najzanimivejših koktailov, ki so enostavni za pripravo in naravnost okusi.

 

Bellini - ta preprost koktail, izvirajoč iz Benetkt, z nežnimi mehurčki, je odličena osvežitev za ljubitelje breskev in mehurčkov.

Sestavine (1 serviranje):

  • 1 dl penečega vina Prosecco
  • 1 dl breskovega soka ali nektarja
  • 1 žlička limoninega soka

Breskovem soku prilijemo limonin sok, led dodamo po želji. Na koncu prilijemo peneče vino.

 

Sangria – vsem poznana, a še vedno nepremagljiva.

Sestavine (6-8 serviranj):

  • 2 jabolki
  • 2 pomaranči
  • 0,5 dl žganja (wiskey, brandy)
  • 7,5 dl rdečega ustekleničenega vina
  • 2 dl hlajene sode

Sadje narežemo na krhlje, dodamo žganje in vino. Mešanico pustimo stati za vsaj 4 ure (najbolje čez noč), da dobi željen okus. Pred serviranjem dolijemo sodo in postrežemo.

 

Sangria bianca – za dobro sangrijo ni potrebno le rdeče vino …

Sestavine (6-8 serviranj):

  • narezane jagode
  • borovnice
  • 7 dl hlajenega belega vina
  • 2 dl limonine-limetine sode
  • 0,5 dl vodke
  • 0,5 dl brandya

V vrču zmešamo vino, sodo, vodko in brandy. Dodamo sadje, da potone na dno in zatem še zdrobljen led. V vsak kozarec na vrh dodamo nekaj sadja za prezentacijo.

 

Špricer – malo drugače.

Sestavine (1 serviranje):

  • 2 dl belega vina (najbolje aromatiziranga – Sauvignon, Rizling)
  • 1 dl sode
  • 1 žilčka limoninega soka

Kozarec do polovice napolnimo z ledom, preko prilijemo vino in sodo. Kot posebnost dodamo žličko limoninega soka in zmešamo.

 

Če imate tudi sami kakšno vprašanje, nam pišite na vprasanja@creo.si in z veseljem vam bomo odgovorili.

Vaš Creo team